Barns medvirkning

"Barnehagen skal ivareta barnas rett til medvirkning ved å legge til rette for og oppmuntre til at barna kan få gitt uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet, jf. barnehageloven §1 og § 3, Grunnlovens §104 og FNs barnekonvensjon art.12 nr.1. Barna skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planleggingen og vurderingen av barnehagens virksomhet. Alle barn skal få erfare å få innflytelse på det som skjer i barnehagen" (Utdanningsdirektoratet 2017, s. 27).

Gode relasjoner og en positiv, konstruktiv dialog mellom barna og personalet, og mellom personalet og foreldrene, er en forutsetning for å kunne ta barnas medvirkning på alvor. Barn har mange måter å uttrykke seg på, fra babling, gråt, mimikk og bevegelser, til bruk av verbalt språk. Barnehagen må ta hensyn til at barn er forskjellige. Barnas personlighet, historie, kulturelle bakgrunn, kjønn og alder vil være med å prege barnas reaksjoner og opplevelser. Det er viktig at barnas rett til å ytre seg ut fra sine egne forutsetninger resåelteres og ivaretas. 

I Hagebyen barnehage barna møte ansatte som er oppmerksomme på hva de er interesserte i og opptatt av. Vi skal fange opp det som preger deres hverdag, og ta dette med inn i planlegginge, gjennomføringen og evalueringen av det pedagogiske arbeidet. Noen ganger kan det føre til et prosjekt om et spesielt emne som opptar barna, andre ganger kan det bnli en naturlig del av aktiviteter og prosjekter vi allerede er i gang med. Vi jobber aktivt med å ta barnas initiativ på alvor og vi lytter til alle barn for å finne ut av hva de ønsker. 

Barnas erfaringer og uttrykk i etterkant av en aktivitet eller et prosjekt vil være en god pekepinn for oss når vi skal vurdere vår virksomhet. 

 

Et eksempel på et prosjekt som oppstod var i en samling der antall, rom og form var i fokus. Her ble barna veldig opptatt av hva som var størst, minst, eldst, yngst, lengst, kortest etc.. Vi holdt lenge på med dette prosjektet. Vi målte blant annet opp hvor stor en T-rex er, med kritt på uteområdet, og så hvor mange barn og voksne som måtte stå i rekke for å bli like lange!